Vánoční recepty
Vánoční recepty
Vánoční závin s jablky
Vezmi 1/4 kg hladké mouky, dej do hrnku 1/8 l vlažné vody, trochu osol, přidej asi 1 dkg másla, jedno vejce. Vše zadělej v nepříliš řídké těsto, dobře vypracuj, aby se tvořily puchýřky. Pak udělej z těsta bochánek, popraš jej moukou a na chvíli přikryj zahřátou nádobou a nechej odležet. Prostři na stůl čistý ubrus, popraš moukou a dej na něj těsto, které trochu rozválej válečkem a pak pomalu táhni. Když těsto vytáhneš, trochu jej posyp strouhánkou, dej na něj nastrouhaná jablka, posyp cukrem a skořicí, můžeš přidat i rozinky. Potom zvedni cíp ubrusu a zvolna stáčej závin. Polož na vymaštěný plech, závin na povrchu omasti máslem a zvolna peč.
Jemná vánočka
Na 1 kg mouky dej 14 dkg másla, 14 dkg cukru, 14 dkg pěkných rozinek, 14 dkg mandlí, 4 dkg droždí, 2 žloutky, sůl, citrónovou kůru. Zadělej tužší těsto, které nechej vykynout. Z vykynutého těstě vezmi čtyři kousky, upleť z nich pletence, potom ze třech kousků pletenec a nakonec ze dvou. Pletence klaď pěkně na sebe, pomaž vánočku žloutkem, posyp nasekanými mandlemi a zvolna peč ve vyhřáté troubě.
Houbový kuba
Sušené houby dej vařit, po chvíli je sítkem vyndej a pokrájej, dej znovu vařit. Vodu osol a okmínuj, když houby změknou, zavař do vody krupici a často míchej. Uvařenou kaši vyklop do vymaštěného pekáče, přidej stroužek rozetřeného česneku a nechej do červena zapéci v troubě.
Nekynuté pečivo, též vizovické
Zadělej tuhé těsto z hladké mouky a vlažné vody, můžeš přidat i trošku octa. Dobře těsto propracuj, pomocí nůžek a nožíku modeluj různé tvary, které nechej na plechu zaschnout. Potom potři vajíčkem a upeč v mírné treoubě.
Boží milosti
Připrav si 300 g hladké mouky, 70 g másla, špetku soli, 2 lžíce práškového cukru, 3 žloutky, 6 lžic smetany, 2 lžíce rumu, smetanu můžeš nahradit bílým vínem. Vypracuj těsto, z něho vyválej plát a rádýlkem vykrajuj různé tvary (trojůhelníky, čtverce). Vykrájené kousky usmaž a horké obal v cukru s vanilkou.
Vanilkové rohlíčky
K přípravě budete potřebovat: 20 dkg hl. mouky, 8 dkg cukru moučka, 20 dkg másla, 12 dkg mandlí, vanilkový cukr. * Zpracujeme v těsto a vyvalujeme rohlíčky které pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Sádlové mušličky
Na toto vánoční cukroví budete potřebovat: 15 dkg sádla, 18 dkg cukru, 18 dkg hladké mouky, 10 dkg ořechů, čokoláda nebo kakao, hřebíček. * Plňte do formiček.
Šlehačkové kuličky
1 šlehačka, 30 dkg strouhané čokolády, plná lžíce Solamylu * Vše svaříme a vznikne nám hustý krém, který dáme do ledničky. Z tuhého krému vykrajujeme lžičkou bochánky, které obalujeme ve strouhané čokoládě nebo kokosu. Podáváme okamžitě , nebo uchováváme v chladničce. Toto cukroví není zrovna trvanlivé.
Vínové cukroví
Na tento vánoční recept nachystejte: 30 dkg hl. mouky, 30 dkg tuku, 2 žloutky, 5 lžic bílého vína. * Vykrájíme drobné tvary a po upečení obalujeme v mletém cukru.
Nepečené kuličky
1 kostka 100 % tuku, 1 mléko Salko, 10 dkg cukru, 6 dkg kakaa, rum, 1 lžička ořechů na obalování. * Tuk rozpustíme a suroviny smícháme a tvoříme kuličky, které obalujeme v mletých oříškách.
Vánoční cukroví - perníčky
K tomuto vánočnímu receptu budete potřebovat: 50 dkg hl. obyčejné mouky, 15 dkg cukru, 5 dkg másla, 10 dkg tekutého medu, 3 vejce, 1 lžička jedlé sody, koření do perníku směs - nebo anýz, skořice, hřebíček. * Zpracujeme v těsto a necháme ho v ledničce 2 hodiny odpočinout - můžeme i do druhého dne. Rozválíme a vykrajujeme drobné tvary perníčků, které po upečení potřeme žloutkem.
Citrónová poleva na zdobení perníčků
K tomuto vánočnímu receptu budete potřebovat: bílek, 1/2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička bramborového škrobu, asi 4 lžíce moučkového cukru * Všechny suroviny přesypeme přes jemné sítko. Smícháme bílek a škrob a přidáváme postupně cukr a šťávu a ručně třeme a třeme až je poleva hladká a dostatečně hustá. Zkusíme jestli se při zdobení neroztéká, jinak ještě přidáme cukr. Polevu přikrýváme utěrkou aby neoschla. Místo tradičních kornoutků můžeme použít sáček od mléka s ostřiženým rohem. Perník nezdobíme hned po upečení, ale až po několika dnech odležení, jinak se poleva loupe.
Měsíčky zdobené mandlí
K pečení tohoto vánočního cukroví budete potřebovat: 20 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 7 dkg moučkového cukru, 1 vařený žloutek, citrónová kůra, vanilkový cukr. * Vše zpracujeme v těsto ze kterého vyválíme plát. Vykrajujeme formičkou měsíčky, které potřeme žloutkem, ozdobíme polovinou mandle a dáme péct. Upečené a vychladlé spojujeme čokoládovým krémem.
Nugátové kostky
K pečení tohoto vánočního receptu na cukroví budete potřebovat: 250 g ztuženého tuku, 1 slazeného kondenzované mléko, 6 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 5 dkg nakrájených vlašských ořechů, lískových oříšků, nebo mandlí, neplněné dortové oplatky, čokoládová poleva. * Ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kondenzované mléko, moučkový a vanilkový cukr a pudinkový prášek. Mícháme do vzniku hladké hmoty, ale nevaříme. Těsto natřeme na dortovou oplatku, nahoru dáme také oplatku a zatížíme např.prkénkem a necháme do druhého dne ztuhnout. Pak oplatku ozdobně pokropíme čokoládovou polevou a po ztuhnutí opatrně nakrájíme na kostky.
Kokosky
K přípravě vánočních kokosek potřebujeme: 13 dkg kokosu, 35 dkg cukru krupice, 7 bílků, 4 dkg hrubé mouky, citrónová kůra. * Kokos, cukr a 4 bílky se dobře promíchají; směs se za stálého míchání nahřeje ve vodní lázni. Nechá se vychladnout. Rozředí se 3 bílky a přidá citrónová kůra, prosetá mouka a dobře vše promíchá. Stříká se na plech a ve vyhřáté polootevřené troubě peče.
Medvědí tlapky
15 dkg mandlí nebo ořechů, 27 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru moučky, 18 dkg másla, citr. kůra, skořice mletá, vanilkový cukr. * Ze surovin vypracujeme těsto kterým plníme vymazané a moukou vysypané formičky.
Oříškové kroužky
10 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, 3 celá vejce, skořici, hřebíček, citrónovou kůru, 12 dkg mletých lískových oříšků a 30 dkg hladké mouky. * Máslo utřeme do pěny , přidáme ostatní ingredience a zpracujeme v těsto. Těstem naplníme sáček s hvězdičkovou trubičkou a na mastný, moukou vysypaný plech nastříkáme kroužky. Po upečení můžeme zdobit čokoládovou polevou.
Čokoládové pusinky
Na toto vánoční cukroví budete potřebovat: 3 bílky, 15 dkg krystalového cukru, 5 dkg strouhané čokolády. * Bílky s přísadami šleháme ve vodní lázni do husté pěny. Potom nádobu odstavíme a šleháme až do vyhladnutí. Z pěny děláme kopečky na dětské piškoty a ozdobíme ořechy nebo rozinkami. Hotové usušené pusinky napíchneme i s piškotem na jehlici a namáčíme do čokolády. Necháme zaschnout.
Skořicové preclíky
25 dkg hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 5 dkg cukru, 12,5 dkg másla, 1 žloutek 3 lžíce kysané smetany * Zpracujeme těsto a necháme je 30 minut odpočinout. potom tvarujeme preclíky, potřeme je bílkem a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme na vymazaném plechu.
Sádlové rohlíčky
14 dkg hladké mouky, 14 dkg cukru, 14 dkg ořechů, 14 dkg sádla * Těsto vyválíme asi na půl centimetru, potřeme bílkovou polevou a vykrajujeme půlměsíčky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Sultánky
18 dkg hladké mouky, 12 dkg tuku, 9 dkg cukru, 10 dkg mletých oříšků. * Na vále zpracujeme těsto ze kterého vyválíme placku a vykrajujeme kolečka. Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě do růžova. slepujeme marmeládou a poléváme kakaovou polevou. Ozdobíme mandlí nebo ořechem.
Kakaová poleva: 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 vrchovatá lžíce solamylu, 5 dkg másla, 2 lžíce mléka. Máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme cukr, kakao, solamyl a mléko a vše pomalu zahříváme až k bodu varu. Když začne houstnou odstavíme a ještě teplou použijeme.
Čajové rohlíčky
14 dkg tuku, 1 žloutek, 3 dkg cukru, 5 dkg strouhaných mandlí, 28 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva. * Tuk utřeme se žloutkem, postupně vmísíme cukr a strouhané mandle. Mouku promísíme s práškem do pečiva a přidáme utřenou směs. Vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme rohlíčky, které pečeme do růžova. Připravíme si dvě misky - do jedné teplou vodu se dvěma lžícemi rumu a do druhé vanilkový cukr. Rohlíčky namáčíme, obalíme a necháme uschnout na plechu.
Vanilková náplň
15 dkg másla, 8 dkg práškového cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 1 žloutek, zpěníme máslo a po částech přidáme cukr, nakonec žloutek a umícháme do hladka
Rumová náplň
10 dkg másla, 2 žloutky, 12 dkg práškového cukru, 2 lžíce rumu, zpěníme máslo a po částech přidáme cukr, nakonec rum a umícháme do hladka
Kakaová nebo čokoládová náplň
1 žloutek, 15 dkg másla, 10 dkg práškového cukru, 2 lžíce kakaa, nebo změklé čokolády
Do zpěněného másla přidáme za neustálého míchání ostatní přísady a umícháme do hladka.
Ořechová náplň
10 dkg másla, 1 žloutek, 10 dkg práškového cukru, 5 dkg mletých ořechů nebo mandlí
Do zpěněného másla přidáme za neustálého míchání ostatní přísady a umícháme do hladka.
Citrónová náplň
10 dkg másla , 12 dkg práškového cukru, šťáva a kůra z 1 citronu
Do zpěněného másla přidáme za neustálého míchání ostatní přísady a umícháme do hladka.
Náplň z vaječného koňaku
20 g másla, 3 vařené prolisované žloutky, 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka, 5 dkg práškového cukru, 2 lžíce koňaku nebo rumu, popřípadě lžička piškotových drobečků na zahuštění. Do zpěněného másla přidáme za neustálého míchání ostatní přísady a umícháme do hladka.